Navigációs kerítés védené a nagyvárosok levegőjét

2017.10.31. 14:00

Hibrid Transit furgonokkal kezdték meg a kísérleteket Londonban egy olyan rendszerrel, amely gondoskodna róla, hogy a hibrid autók a belvárosban csak a legtisztább üzemmódban működhessenek.

transit hybrid

A megfelelően nagy akkumulátorral megvalósított benzin-elektromos hibrid hajtás nagy előnye, hogy az ilyennel felszerelt jármű villanyautóként is használható, akár viszonylag hosszú távon is. Arra viszont semmi garancia nincs, hogy a jármű ott használja ezt a lehetőséget, ahol a legnagyobb szükség lenne rá. Ezen igyekszik változtatni a Transport for London és a Ford kísérlete: olyan műszaki megoldást dolgoztak ki, amely egy adott területen belül nem engedi elindulni a hajtás benzines részét.

A geofencing – leginkább navigációs kerítésnek fordíthatnánk – az autó és a védett övezet GPS koordinátái alapján engedélyezi vagy tiltja a benzinmotor működését a hibrid Transitokban. Az autók a 2019-re várható hibrid Transit prototípusai, ezres turbómotorral és olyan elektromos hajtással, amellyel ötven kilométer tehető meg tisztán villamos üzemben. A típus teljes hatótávja egyébként 500 km, de a benzinmotort csak az akkumulátorok töltésére használja a hajtásrendszer.

A megoldás előnye, hogy ezzel garantálható lenne, hogy a védett övezetekben, amilyen London belső része, a hibrid rendszernek csak az elektromos fele működhessen. Ez alól csak az az eset kivétel, ha az akkumulátorokban nem maradt elegendő töltés ahhoz, hogy a jármű kijusson a 21 négyzetkilométeres védett zónából: ilyenkor engedélyezi a rendszer a benzinmotor működését.

Az efféle hibrid modellekre persze a tervezőik is afféle átmeneti megoldásként tekintenek, amíg a tisztán elektromos modellek hatótávja nem nő jelentősen, illetve nem csökken drámaian a töltési idejük. Ám ahogy a dolgok most kinéznek, évtizedek is eltelhetnek, mire szükségtelenné válnak a hatótávnövelő benzinmotorok, és olyan mértékben csökkenhet az autó-akkumulátorok ára, hogy a villanyautók minden mást kiszoríthassanak. Addig viszont igen hatékony megoldás lehet a geofencing a zsúfolt városközpontok levegőjének tisztábbá tételére.