Lefilmezték a Putyin-limó prototípusát

2017.11.01. 09:58

A NAMI – az orosz autófejlesztési intézet – által, állítólag a Porsche mérnökeinek segítségével tervezett állami limuzin állítólag már a fejlesztés végső stádiumánál tart. Az orosz AvtoRevju videójának tanúsága szerint legalábbis szépen gurulgat a tesztpályán.

A Kortezs néven emlegetett rövidebb változat lehet az első, amellyel bevezetnék az új orosz márkát – az autók állítólag az Aurus márkanevet viselik majd – és összesen négy modellváltozatot terveznek. A rövid változatot állítólag hibrid rendszer hajtja majd, amely V8-as benzinmotor köré épül, és az összteljesítménye 650 lóerő körül lesz. A hajtáslánc legalább részben a Porschétől érkezik. Később várható a nyújtott limuzin, négyturbós, V12-es, 850 lóerős turbómotorral, majd az egyterű és a terepjáró, amelyekbe szerényebb, négyhengeres turbómotort szánnak.

A különös projekt eredménye a tervek szerint összesen mintegy 5000 autó lesz, amelyeknek egy jelentős részét az orosz állam kapja meg, és a teljes mennyiséget 2020-ig tervezik legyártani. Annyi egyértelmű, hogy a projekt célja nem a profit – ahhoz egyszerűen túl alacsony a példányszám, még akkor is, ha az autókat Rolls-Royce áron adják – sokkal inkább presztízsokok állnak a háttérben. Putyin egy korábbi választási kampány során megígérte, hogy orosz autóba ülteti az ország vezetését, és az Aurus modellek célja legalább részben az ígéret megtartása. A politikában persze minden megérheti valakinek - az az érzésünk, az állami autófejlesztés iszonyú költségvetéséből néhány kopejka simán mellé is mehet.