Trump kinyírná a villanyautók adókedvezményét

2017.11.04. 16:44

Komolyan megakaszthatja a villanyautók terjedését Donald Trump és pártja terezett új adótörvénye. Az amerikai elnök elvenné a villanyautók szövetségi adókedvezményét, mielőtt az elérné célját.

Donald J. Trump, az Amerikai Egyesült Államok 45. elnöke
Donald J. Trump, az Amerikai Egyesült Államok 45. elnöke

Az Egyesült Államokban évek óta működik a szövetségi állam részéről egy adó-visszaigénylési program, aminek köszönhetően akár 7500 dollárt (1,9 millió forint) is visszaigényelhet az, aki tisztán elektromos autót vásárol. A kedvezménnyel az autógyártókat segítik, akiknek így a technológia költséges, korai fejlesztéseiből ennyivel kevesebbet kell ráterhelniük az első villanyautó-vásárlókra. A törvény kimondottan kezdeti lökés, értelmében ugyanis, amelyik gyártó eléri a kétszázezer eladott villanyautót per év az USA-ban, modelljeivel kikerül a kedvezményezettek közül. Ez azonban meglehet, még a Teslának sem lesz meg, Trumpék új adótörvénye ugyanis január 1-től eltörölné ezt a kedvezményt. Trump hírhedten nem a környezetvédelem barátja, de egy ilyen kaliberű döntést könnyen lehet, nem tud majd átnyomni a rendszeren: az új adótörvényt az alsóháznak is el kell fogadnia, majd a szenátusnak meg kell szavaznia, így még van remény a jövőbeli amerikai villanyautósoknak.

Ahogy a villanyautosok.hu hazai szakportál is írja, az adókedvezmény megvonása várhatóan nem a 100 ezer dolláros átlagáron mozgó Tesla Model S-ek és Model X-ek piacát érintené igazán, az alacsonyabb kategóriákban viszont nagyon megkavarhatja a piacot. Az állami és szövetségi kedvezmények igénybevételével ugyanis egyes államokban jelenleg 20-25 ezer dollárért hozzá lehet jutni a Leaf-Bolt-Model 3-trió tagjaihoz, amivel ezek releváns szereplői lettek a kisautók piacának.