Ötezer lóerő felett a Devel V16-osa

2017.11.08. 13:01

Korábban már találkoztunk a Steve Morris Engines szörnyetegével. A 12,3 literes, négy turbós V16-os már akkor is 4500 lóerőt adott le, de ez ma már a múlt: szűk két év finomhangolás hozott még ötszáz lóerőcskét.

A pontos adat 5007 lóerő 7000 körüli fordulatszámon, de ami ennél talán lényegesebb, már percenként 4500-nál 1600 lóerő körül ad le a motor, azaz már itt erősebb, mint a Bugatti Chiron bárhol. Az egy másik kérdés, hogy használható-e bármire ez a félelmetes teljesítmény egy utcai sportkocsiban. Ebben senki nem biztos, mivel az amerikai fazonú, nyomórudas vezérlésű V16-oshoz, amelynek láthatóan minden egyes alkatrésze forgácsolással készült, az autó még nem készült el.

A Devel Sixteen hivatalosan Dubajban épül, és papíron már most minden mást lenyom: 1,8 másodperces gyorsulást várnak tőle százra, és 560 km/h körüli végsebességet. A motorerő meglesz, az már most egyértelmű, a nagyobb baj az lehet, hogy hogyan akadályozzák meg, hogy a jármű ön- és közveszélyes legyen. Nem is a csúcsteljesítmény az aggasztó, hanem az a néhány száz lóerő, amely alapjárattól jelen lehet.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.