Villanyos buszt csinál az USA nagy múltú iskolabusz-gyártója

2017.11.11. 16:56

Bő nyolcvan éve látja el az USA iskolásait, a következő évtizedre már villanybuszokkal készül Amerika egyik legnagyobb iskolabusz-ellátója.

vrvw

A beszédes nevű Thomas Built Buses 1916 óta gyárt járműveket az amerikai utakra. Még villamosokkal kezdték, a harmincas években vágtak bele a buszozásba és még abban az évtizedben legyártották első iskolabuszukat. A vállalat időközben ugyan a Daimlerhez került, máig meghatározó szereplője az amerikai iskolabuszos szolgáltatásnak: az országban közlekedő iskolabuszok közel felét ők gyártották. A jelek szerint meg is tartanák státuszukat a piacon, így bejelentették, hogy készülnek a jövőre: két éven belül jön a Saf-T-Liner C2-t elektromos változata.

A villanyos iskolabuszról azt mondják, 160 kWh-s akkumulátor lesz benne, amivel 160 kilométeres hatótávra lesz képes, de a tervek szerint kínálnak majd belőle nagyobb akkucsomaggal is. Az üzem ugye leginkább városban lassú tempózás sok megállással és elindulással, amiben az elektromos hajtás egész hatékony. Nem véletlen, hogy a busz végsebessége az előzetes infók szerint éppen csak súrolja majd a 100 km/h-t.