Vantage GTE: Ferrari-verésre fejlesztve

2017.11.22. 13:25

Az Aston Martin eddig is meghatározó résztvevője volt a GTE kategóriának: a Prodrive fejlesztette Vantage versenygép az elmúlt öt év során 37 győzelmet hozott, köztük két kategória-elsőséget Le Mans-ban. Most pedig megjött az utód, amelytől a széria folytatását várják.

Az új versenyautón persze rengeteg minden változott, hiszen az alapjául szolgáló Vantage is teljesen új autó. A legnagyobb eltérés az új motor: az AMG-féle négyliteres, ikertubós V8-as, amellyel ráadásul az Aston Martin szerezheti az első versenytapasztalatokat, hisz a Mercedes az AMG GT versenyváltozatában még mindig a régi 6,2 literes szívó V8-ast használja. A turbós V8-as ezzel együtt beválhat, hiszen a Ferrari 488 GTE nagyon hasonló motorral bizonyult igen sikeresnek az elmúlt szezonok során.

A versenygépről műszaki adatokat egyelőre alig közöltek, de azt ígérik, az előző Vantage GTE-nél könnyebb lesz vezetni: elsősorban határhelyzetben lesz stabilabb, így eredményesebb lehet az amatőrök számára kiírt GTE Am osztályban is. A prototípusok mögött már most mintegy 8000 kilométernyi tesztelés áll versenypályán: egyebek közt két brit pilóta, Darren Turner és Jonny Adam végezte a tesztelést, akik a gyári csapatnál élesben is vezethetik majd az új Vantage GTE-t.

Azt, hogy pontosan mire is elég az új Vantage, az persze csak az első versenyeken derül majd ki. Az FIA Endurance bajnoksága 2018 május 5-én indul Spa-Franchorchamps-ban, így ott indulhat az új Aston Martin versenygép karrierje is.