Ilyen lesz a közös autónk a VW szerint

2017.12.04. 16:17

A Moia név egyelőre nem igazán közismert, pedig a Volkswagen csoport egyik vállalkozásáról van szó. A cég autómegosztó szolgáltatás kidolgozásán fáradozik, amelyet a tervek szerint már jövőre élesben is ki lehet majd próbálni Hamburgban.

A szolgáltatás a Moia szerint egyesíti a közösségi közlekedés és a személyautó-közlekedés előnyeit. A hatszemélyes EV Ride-Sharing Concept nevű prototípus egy alaposan átdolgozott VW Crafter kisbusz, amelybe a sofőrön kívül, aki teljesen szeparált fülkében foglal helyet, hat fő fér el. A szolgáltatás lelke a Moia mobiltelefonos appja, amely lehetővé teszi, hogy jelezzük a rendszer felé, hogy honnan hová igyekszünk.

A program még a jármű megrendelése előtt jelzi, hogy mennyibe kerül az utazás. Ha úgy döntünk, hogy igénybe vesszük, ezután megkeresi a legközelebbi járművet, amely az uticélunk felé halad, és jelzi, hogy az hol fog minket felvenni, 250 méternél nem távolabb az aktuális helyzetünktől. A gyors fel- és leszállás érdekében automata tolóajtóval látták el a Moia kisbuszát, az ülőhelyekhez pedig olvasólámpa és USB csatlakozás tartozik, emellett a járművön Wi-Fi hálózat is működik. Maga az autó elektromos üzemű, és egy töltéssel 300 km-t tehet meg, így csendes és tiszta üzemű.

A cég vezetői szerint a távlati cél az lenne, hogy a Moia durván egymillióval csökkentse a német utakon futó személyautók számát, bár nem egyértelmű, hogy egy ilyen szolgáltatás az autózás alternatívája: sokkal inkább tűnik egy olcsóbb taxi-kiváltó eszköznek, vagy a tömegközlekedés korszerűbb, személyre szabott változatának.

Először persze a tesztüzemben kell tökéletesre fejleszteni a rendszert, és elegendő járművet kell szolgálatba állítani, hogy a Moia tényleg képes legyen tartani a beígért rövid várakozási időket. Első körben nem is a képeken látható járművekkel indul be a szolgáltatás, hanem húsz VW T6 Multivannal, bár a cég később át szeretne állni a most bemutatott tanulmány egy továbbfejlesztett változatára.