Újra gyártják a Saab 9-3-ast, de már nem Saabként

2017.12.06. 13:30

Eltartott néhány évig, de végül csak átköltöztették a Saab gyár maradványait Tianjunba: kezdődhet a 9-3 kínai gyártása, elektromos autóként.

93ev17

Bár lassan öt éve nem létezik a Saab autómárka, a sztorinak messze nincs még vége. Néhány órája ugyanis bemutatták Kínában a 9-3-as új, elektromos változatát, amelyet Kínában gyártanak majd. A jelenlegi kiépítésben durván évi 50 ezer autó előállítására van lehetőség a Tianjunban felállított üzemben, de azt tervezik, hogy ezt a mennyiséget évi 220 ezerre növelik a későbbiekben. A Saab név használati jogát a kínai gyártó nem kapta meg, így az autó NEVS 9-3 EV néven készül majd. Formára nem változott sokat a szériagyártmányként bemutatott autó a 2014-ben legyártott legutolsó turbómotoros kivitelhez képest: csak a hűtőmaszkot szabták át minimális mértékben, de még a jellegzetes hármas osztást is megtartották.

Az új hajtásláncról alig árultak el valamit, csak annyi biztos, hogy tisztán elektromos, és nagyjából 300 kilométer tehető meg vele egy töltéssel. A NEVS persze azt mondja, a 9-3 csak a kezdet: később egész típuscsalád készül, friss műszaki alapokon, új generációs hajtásláncokkal. Hosszú távon autómegosztó szolgáltatás indítását is tervezik, a GEICO nevű céggel együttműködve.

Mindebből egyelőre persze csak a villanyosított 9-3-as gyártása látszik, amelyből az első 150 ezer darabot már megrendelte egy villanyautókat bérbeadó cég, a Panda New Energy, és az az érzésünk, az első egy-másfél évnyi termelési kapacitást ezzel nagyjából le is kötik. Exportról egyelőre nem esett szó, magyarul nem túl valószínű, hogy Kínán kívül viszontlátjuk a kínai gyártású elektromos 9-3-asokat.