Csalószoftvert keresnek a BMW-nél

2017.12.07. 10:44

A DUH, azaz Német Környezetvédelem nevű csoport ezúttal a BMW-ről állítja, hogy a Volkswagenéhez hasonló csalószoftvert használ. Nyilvánosságra hoztak néhány mérési eredményt, amelyek alapján a müncheni ügyészségi nyomozók vizsgálatot is indítottak. Ez azonban nem az első eset, hogy így tesznek, korábban más autógyártókat is igyekeztek gyanúba keverni, mindeddig sikertelenül.

bmw exhaust

A környezetvédők mérése szerint a BMW 320d típus dízelmotorjának vezérlése bizonyos üzemállapotokban kikapcsolja a nitrogén-oxid-kibocsátást csökkentő berendezéseket, és ekkor az autó a hivatalos határérték többszörösét bocsátja ki. „Eredményeink egyértelműen jelzik, hogy csalószoftver működik a motor vezérlésében” - vélekedett Jürgen Resch, a DUH vezetője. Ám a kérdés nem ennyire egyértelmű, bizonyos kipufogógáz-tisztító eszközök időszakos kikapcsolását ugyanis megengedik a jelenlegi szabályok.

Korábban szintén a DUH vádolta csalószoftver-használattal a Renault-t és az Opelt is, de mindkét gyártó tisztázódott a vádak alól. Mindennek az lehet az oka, hogy a DUH láthatóan félreértelmezi a csalószoftver szó jelentését: a Volkswagennél olyan programot találtak, amely kifejezetten arra reagált, ha azt észlelte, hogy mérés folyik, míg a BMW-nél és a szervezet által eddig megvádolt többi gyártónál nem ez a helyzet.

A jelenlegi szabályozásban van egy kiskapu, amely megengedi a gyártóknak, hogy a motor élettartamának növelése érdekében időszakosan kikapcsolják a kipufogógáz-visszavezetést. Ezzel pedig a legtöbb gyártó élt is a dízelmotor-fejlesztés során, azaz hiába bocsátanak ki a motorjaik a határértéknél nagyobb mennyiségű szén-dioxidot, legálisnak számítanak. Így az várható, hogy az ügyészség hiába nyomoz, a DUH pedig szép sorban végigvádolja az összes, dízelmotoros autókat forgalmazó gyártót a következő években, látható eredmény nélkül.

Alighanem a BMW is erre számít, mert leszögezték, hogy a motorjaik a közlekedési felügyelet - a KBA - és más független szervezetek mérései szerint is megfelelnek a hatályos szabályozásnak.