Távozik a Mercedes vezére

2017.12.14. 17:41

Meglepő hír, hogy Dieter Zetsche, aki a Mercedes lojális munkatársa volt 1976 óta, és 11 éve vezeti a Daimler AG-t meglehetős sikerrel, jövőre beül a TUI Group felügyelőbizottságának elnöki székébe. A Mercedesnél a szerződése 2019-ben jár le, de úgy tűnik, ezt már nem szándékozik meghosszabbítani.

zetsche

A turisztikai óriás jelenlegi elnöke, Dr. Klaus Mangold, aki 1995 és 2003 között szintén vezette a Daimler AG jogelődjét, a DaimlerChryslert, a visszavonulását tervezi, és saját utódjának Dr. Zetschét ajánlotta, aki, úgy néz ki, el is fogadta a lehetőséget. A 74 éves Mangold várhatóan fokozatosan adja majd át a felügyelőbizottsági elnökséget Dr. Zetschének, mielőtt 2018 végén visszavonulna. Már februárban elfoglalhat egy helyet a TUI felügyelőbizottságában, az elnöki posztot viszont csak jövő októberben veheti át.

Zetsche utódlásáról a Daimlernél keveset tudunk, de az biztos, hogy a jelenlegi szerződése 2019 decemberéig érvényes, így a vezetés átadására van még ideje. Jelenleg két embert tartanak a legesélyesebbnek az utódjaként, Bodo Uebbert, a Daimler pénzügyi igazgatóját, illetve Ola Kalleniust, a fejlesztési részleg első emberét.

A váltás azért is meglepő, mert Zetsche 1976-ban kezdett a Mercedes kutatás-fejlesztési részlegén dolgozni, és azóta lépdelt felfelé a céges ranglétrán. Több ország vezérképviseletének vezetője volt, míg 1998-ban be nem választották a cég igazgatótanácsába. A csúcsra a Chrysler juttatta, amelyet 2000 és 2005 között vezetett, majd Jürgen Schrempp távozása után vette át a teljes cégcsoport irányítását. Zetsche alatt új irányt vett a Mercedes fejlődése: a Chryslertől és a Mitsubishitől, majd a Maybach márkától megszabadulva a cég saját kínálatának fejlesztésére kezdett koncentrálni, és a fronthajtású kínálat bővítésével sikerült ismét a prémium-szegmens legnagyobb márkájává tenni a Mercedest.