Új kínai szövetségest talált a Renault

2017.12.16. 07:22

Új vegyes vállalatot hoz létre a Renault és a Brilliance, amely haszonjárműveket állít majd elő. A cél első körben évi 150 ezer autó legyártása és értékesítése.

A Renault viszonylag későn kezdett Kínában, de láthatóan igyekeznek behozni a lemaradást. A Renault-Dongfeng üzem után egy másodikat is alapítanak, méghozzá egy másik helyi partner, a Brilliance bevonásával. Ezzel a második gyárral a haszonjármű-piacon való terjeszkedés lesz a cél: az újonnan létrehozott Renault-Brilliance-Jinbei Automotive, amely 51%-ban a Brilliance, 49%-ban a Renault tulajdona, Észak-Kelet Kínában, Shenjang tartományban épít új gyárat, ahol évente 150 ezer autó készülhet majd. Ezek egy része Renault, egy másik része Huasong márkanéven kerül majd a kereskedésekbe.

A munkamegosztás a két vállalat között a Kínában megszokott: a Renault hozza a típusokat és a technológiát, a Brilliance pedig a telephelyet, sőt, ezúttal a kereskedőhálózatukat is a Renault rendelkezésére bocsátják. A Brilliance elnöke, Qi Yumin úgy fogalmazott, hogy ez az együttműködés nem csak Kína haszonjármű-piacának térképét rajzolhatja át alapjaiban, de a világpiacra is hatással lesz.