Az utolsókat rúgja a Faraday Future?

2017.12.17. 14:30

Hangzatos ígéretekből nem volt hiány a Faraday Future részéről, januárban pedig végre meg is mutatták, miből szeretnének megélni. Egy ideig még megvolt a hurrá hangulat, az év nagy része azonban már nehézségekről, hányattatásokról szólt. Sorra léptek le a szakemberek, és az is felmerült, hogy az indiai Tata mentheti meg őket. Úgy tűnik, a baj egyre nagyobb.

b52445aa64cd3f452958805a74ab5c3a

Legfőbb pénzügyi partnerük, a LeEco vezetője, Jia Yueting ugyanis feketelistára került a kínai kormánynál. Úgy tudni, nem tudta fizetni tartozásait, ezért került bajba. A hírek szerint 53,6 millió fontnyi adósságai vannak, ráadásul ez már nem is az első hasonló eset nála. Júliusban 139 millió font értékű vagyonát zárolták, akkor éppen a LeEco javára felvett kölcsönöket nem tudta fizetni.

Yueting már jó két éve próbálkozik azzal, hogy betörjön a villanyautózás világába. Hiába azonban a nagy tervek, a kitűzött célok, ha hiányzik az anyagi fedezet. A Faraday Future-nél is éppen azért áll minden, mert nincs miből felépíteni a gyártósort, ha pedig nincs gyártás, nincs eladás és nincs bevétel sem. Ha nem jelentkezik rövidesen egy tőkeerős befektető, a cég végleg lehúzhatja a rolót.