100 millió eurós pályát épít az önvezetőknek a BMW

2017.12.19. 12:43

Nem marad le a BMW, hamarosan nekik is lesz saját tesztpályájuk kimondottan autonóm autók fejlesztésére. A csehországi Sokolovban építik 500 hektáron, őrült sok pénzből.

bg

A német határhoz közeli Sokolov lesz a BMW negyedik nagy jármű- technológiatesztelési központja. A svédországi Arjeplog, a francia Miramas és a német Aschheim után Csehországban épül saját ilyen központja a németeknek. Az új központra az elmúlt években kiemelt irányzattá váló autonóm autózás miatt van szüksége BMW-nek, de mint mondják, kivitelezésénél a tisztán elektromos autók tesztlehetőségeit is figyelembe veszik. Mindezt minimum 100 millió eurós (30 milliárd forint) beruházással.

Mostanában nagy lendületet vett az efféle tesztpályák építése. Még Zalaegerszegen is építenek egyet épp: itt sok egyéb mellett önvezető autók fejlesztése zajlik majd, de a központ különböző zónáin sokféle tesztet elvégezhetnek majd a bérlők. Eközben a Daimler is jól halad a német-svájci határra épülő saját pályájával, aminek fő célja szintén az önvezető autók fejlesztése. Az ő 200 millió euróból épülő központjuk talán már jövőre kinyithat.