Hét év és nem lesz több Toyota villanyhajtás nélkül

2017.12.19. 16:29

Napokkal azután, hogy bejelentette akkumulátor-fejlesztésre alakított szövetségét a Panasonic-kal, tisztázta villanyautós terveit a Toyota. Belehúznak, és a következő évtized végére milliós tételben gyártanák az elektromos autókat. 

eg

2030-ra évi 5,5 millió részben elektromos autót (köztük egymillió tisztán villanyost) gyártana a Toyota, és már látja is az odáig vezető utat. A tömeggyártású hibridautózásban úttörő japánok lemaradtak ugyan a villanyautózásban, de felgyorsítják a fejlesztéseket, hogy a húszas években tartani tudják a tempót a konkurensekkel. Az ütemterv szerint 2025-re már minden egyes modelljükből lenne részben vagy egészben villanyhajtású változat. Szó van továbbá tíz tisztán elektromos autóról, melyből az első 2020-ban debütálna a villanyautózásra hirtelen nagyot nyitó kínai piacon. A fejlesztés lényegi eleme az akkumulátor-technológia, lesz, ehhez kellett a szorosabb viszony a Panasonic-kal

A Toyota persze nem hanyagolja el a hibridjeit sem, a Prius jelenlegi Hybrid System II hajtásláncával is komoly terveik vannak, a közeljövőben több változatban kínálnák majd. Emellett még jobban ráfekszenek a hidrogén-üzemanyagcellás autókra és teherautókra is.