A Volvo teherautóiba is beszáll a kínai Geely

2017.12.30. 11:42

A kínai Geely – amely többek közt a Volvo Car Corp. autógyár tulajdonosa – most a teherautókat, buszokat, hajómotorokat és munkagépeket gyártó, ugyancsak svéd AB Volvo egy részét veszi meg.

jz

A Geely szerdán közölte, hogy a Cevian Capital alapkezelőtől 8,2 százaléknyi AB Volvo részesedést vásárol meg, amihez 15,6 százaléknyi szavazati jog tartozik. A kínai cég nem tárta fel az ügylet értékét. A AB Volvo 1999-ig volt a Volvo Cars anyacége, az autógyártó ágazatot akkor a Ford Motor vette meg, majd az amerikai tulajdonostól a Geely 2010-ben.

A Geely a tíz legnagyobb kínai autógyártó egyike. A Geely tulajdonában van egyebek között a svéd Volvo Car Corp. autógyár mellett a London Taxi Co., de tulajdonosa a legnagyobb malajziai autógyártónak, a Protonnak, és hozzá tartozik még például a Lotus Cars 51 százaléka is. A Geely 17 autógyárral rendelkezik, amelyek közül 8 külföldön van: Oroszországban, Fehéroroszországban, Egyiptomban, Szaúd-Arábiában, Etiópiában, Sri Lankán, Irakban és Indonéziában.

A Geely nemrég szemet vetett a Daimlerre is. A német autóipari konszern öt százalékát akarta megszerezni, de a stuttgarti székhelyű autógyártó azzal utasította el a kínai ajánlatot, hogy elégedett jelenlegi részvényesi struktúrájával. Öt százaléknyi Daimler részvénypakett piaci értéke egyébiránt mintegy 4,5 milliárd dollár.

A kínai cég nagy lendületben van: májusban megvásárolta a dán Saxo Bank 26 százalékát, és ezzel a pénzintézet főrészvényese lett. A Saxo Bank a Geely első befektetése a pénzügyi szektorban. A Geely idén várhatóan 1,2 millió autót ad el, jóval többet a tavalyi 750 ezernél. A kínai cég az első tíz hónapban 950 ezer autót értékesített, és azt tervezi, hogy az eladott autók száma 2 millióra nő 2020-ban.