A Nissan gondolatolvasó autót fejleszt

2018.01.05. 14:10

Amivel a Nissan jelentkezik az idei CES-en, az ma még egészen sci-fibe illően hangzik: a Brain to Vehicle rendszer, vagy röviden csak B2V olyan agyhullám-olvasó eszköz, amely az önvezető autók irányítórendszerét befolyásolná.

Az autonóm autózást a legtöbben valahogy úgy képzeljük, mint a limóban vagy taxiban utazást, sofőr nélkül. Az ember gondtalanul olvasgat, szunyókál vagy épp dolgozik, miközben az autó halad a célja felé, úgy, hogy ebbe már nincs sok beleszólása az utasoknak. A Nissannál azonban egy olyan eszközt fejlesztenek, amellyel az önállóan működő robotpilóta viselkedése mégis befolyásolható, ha nem is közvetlenül.

Az elképzelés az, hogy az agyhullám-olvasó fejpátot viselő utas érzelmeihez igazodjon a robotpilóta vezetési stílusa. A rendszer egyelőre főleg arra figyel, hogy az utasok ne érezzék magukat kényelmetlenül, ne féljenek vagy szorongjanak utazás közben. A B2V még kutatási fázisban van – jelenleg azt igyekeznek feltérképezni, hogy az agy mely manőverekre hogyan reagál – de arra biztosan van remény, hogy mire az első megbízható robotpilóták megjelennek a közúti autókban, a Nissan gondolatolvasó készüléke is gyártásra érett technológiává válik.