A Toyota megkezdte a dízeltelenítést

2018.01.05. 15:23

Tavaly látványosan csökkentek a dízel-eladások Európában, és erre a Toyota reagált a leghatározottabban. Számos országban már most is csak rendelésre szállítanak dízelmotoros autókat, raktáron nemigen tartanak ilyet, és Olaszországban most megtették a következő lépést: majdnem teljesen kiirtották a dízeleket a választékból.

RAV4 HYBRID EXT 09

A japán gyártónak persze jó oka van rá, hogy így tegyen: két évtizede fejlesztett hibrid hajtásuk most Európában is egyre népszerűbb. Tavaly az eladások durván felét tették ki a benzin-elektromos modellek, miközben 15% volt a dízelek aránya. Így érthető, hogy úgy érzik, ez a kitörési pont Európában, ahol az elmúlt évtized nem volt épp a legsikeresebb a japán márka számára. Olaszországban a Yaris, az Auris és a RAV4 típusokat kínálták dízelmotorral is – a két személyautóból 6% alatti arányban rendeltek dízelmotorral, míg a terepjáróból 18%-ba került dízel. Ezek a modellek mostantól csak hibrid hajtással és benzinmotorral lesznek elérhetők. Akad azért két kivétel: a Hilux és a Land Cruiser dízelváltozatai egyelőre maradnak, mivel ezekből nem létezik hibrid.

Egyelőre nem egyértelmű, hogy rövid távon nyer-e vagy veszít a Toyota a dízelek kiirtásával, de hosszabb távon mindenképp kifizetődő lehet a szemléletváltás. Egyrészt marketing-értéke is van egy ilyen lépésnek, másrészt jelentős fejlesztési költséget spórolhat így a cég, hiszen a legtöbb modellből csak az európai vevők kedvéért készült dízelmotoros kivitel.