Kiderült, mivel verné a Nissan a Teslát

2018.01.05. 06:06

Nem csak az akkumulátort cserélik nagyobbra, de a villanymotor és a töltőrendszer is nagyobb teljesítményű lesz. Így a Leaf már a legkisebb Tesla erős ellenfele lehet.

A PushEVs híre szerint a japán gyártó E-Plus néven készül bemutatni a második generációs Leaf továbbfejlesztett változatát. A típus hajtásrendszere teljesen új: erősebb, 160 kW azaz 217 lóerő teljesítményű villanymotort építenek bele, és a 60 kWh-s akkucsomagot is új beszállítótól, az LG Chemtől vásárolják. Ezzel az autó hatótávja 360 km fölé nő, de ami ennél is biztatóbb, a beépített töltőáramkör teljesítménye 6,6 kW-ról 11 kW fölé növekszik, amivel megfelezhető a töltési idő, gyorstöltéssel pedig a jelenlegi km 50 kW helyett 100 kW körüli töltési teljesítmény érhető el. Ez egyes becslések szerint lehetővé tenné, hogy az akkumulátor 80%-os töltöttségig akár 20 percen belül feltölthető legyen.

A nagyobb akkumulátor persze magasabb gyártási költséget is jelent: úgy hallani, az E-Plus ára Észak-Amerikában 35 ezer dollár körül lesz, ami megfelel a Tesla Model 3 alapárának. Ám ahogy látható, a Nissan hatótávban és töltési sebességben is összemérhető lesz a Teslával. Egyedül a teljesítménye lesz alacsonyabb, de a Teslákban épp az indokolatlanul nagy erő az, amit a vásárlók nem feltétlen használnak ki. További előny lehet, hogy míg a Tesla gyártási kapacitása valószínűleg évekre le van kötve, a Nissan Leaf erősebb változata azok számára is rövid időn belül elérhető lesz, akik nem szeretnének éveket várni egy új elektromos autóra.