Az elnök így akarta, hát kitiltották a fekete autókat a türkmén fővárosból

2018.01.06. 00:02

Történnek furcsa dolgok a világpolitikában mostanság, de hatalmi önkényből azért még mindig keleten diktálják a tempót. Amíg itt nyugaton Trump kineknagyobbat játszik a másik őrülttel, az isztánok lakóinak sem könnyű: Türkmenisztán fővárosából épp a héten tiltották ki a fekete színű autókat. Mert az elnök így akarta.

fekete autó

Türkmenisztán nem épp a demokráciák mintaországa. A posztszovjet ország óriási földgáz- és kőolajvagyonon ül, miközben kimagaslóan magas a csecsemőhalandóság, a várható élettartam pedig mindössze 65 év. A sajtószabadság ismeretlen fogalom, a személyi kultusz viszont annál menőbb. 1990 óta mindössze két elnököt élt meg az ország. Az első volt a szovjet és türkmén Kommunista Pártban gigakarriert befutó Saparmyrat Nyýazow, aki szerényen Türkménbasinak, azaz a minden türkmén atyjának nevezte magát regnálása alatt. Sőt, odáig járatta a személyi kultuszt, hogy a hónapokat is átnevezte maga és családtagjai után. Őt követte az egyelőre sokkal kevésbé autoriter Gurbanguly Berdimuhamedow, ennek a hírnek a főszereplője. 

Gurbanguly Berdimuhamedow
Gurbanguly Berdimuhamedow

Berdimuhamedow se tököl sokat, ha személyes vízióit le szeretné nyomni az állampolgárok torkán. Egy ideje már kitalálta, hogy Türkmenisztán fővárosa, Asgabat egy fehér város lesz. Már össze is jött egy világrekord, itt áll ugyanis a világ legtöbb fehér márvánnyal borított épülete, de ez még kevés. A fekete színű autók importja 2015 óta tiltólistás, de eddig elnézték, ha valakinek korábbról ilyen autója volt. Egészen 2018. január 1-ig, a türelmi idő az évkezdéssel lejárt, innentől bárki fekete autóját lefoglalhatják a hatóságok kényszer átfényezésre.  

Amúgy nem csak a színekről van szó, évek óta tilos például az 1,3 literesnél kisebb motoros autók magán importja, aminek alighanem az az oka, hogy az elnök közeli rokona viszi a fővárosban a Kia, a Hyundai és a Ford márkakereskedéseit.