Jól megy a bolt az Aston Martinnak

2018.01.08. 06:08

Az elmúlt közel tíz esztendő legjobb eredményét produkálta 2017-ben az Aston Martin. A brit sportkocsigyártó az előző naptári évben ugyanis 5117 autót adott el, így 2008 után sikerült újra átlépniük az ötezres álomhatárt.

2

A márka sikerét elsősorban az észak-amerikai, kínai és nagy-britanniai piacoknak köszönheti, ezeken a területeken nagyon jól fogytak modelljeik. A vállalat közlése szerint a legnagyobb sikere a DB11-nek, a Vanquish Zagatónak és a Vantage GT8-nak volt. Andy Palmer, Aston-vezér szerint a jó eladási statisztika azt bizonyítja, a Second Century Plan néven futó stratégiájuk jól működik. Ennek lényege egyébként az, hogy 2022-ig minden évben bemutatnak egy új modellt. Közben pedig a villanyautók felé is elmozdulnak.

Nemcsak az értékesített darabszámban, hanem pénzügyi szempontból is rendben volt az Aston Martin 2017-es éve. A kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredményük (EBITDA) átlépte a 240 millió dollárt. A részletes elszámolást márciusban hozzák majd nyilvánosságra, addigra ők is pontosabban látják majd a tavalyi mérleget.

Palmer szerint stratégiájuk második szakasza szempontjából kulcsfontosságú év lesz 2018, idén ugyanis jön a Vanquish-utód, és gyártásba megy az új Vantage is. Utóbbi modell egyébként állítólag máris nagyon sikeres, az első ütemben elkészülő példányok nyolcvan százaléka máris gazdára talált. Abban reménykednek tehát, hogy az idei év még a tavalyinál is sikeresebb lesz.