Új Ford Edge: egy nagy vigyorral biztosan több

2018.01.11. 12:54

Az európai piacon furcsának tűnhet, hogy a Ford alig két év után frissíti nagy szabadidő-autóját, de csupán arról van szó, hogy hozzánk eleve két év késéssel érkezett a típus. Észak-Amerikában már 2014 óta kínálják a jelenlegi formájában, így ráfért már némi változás.

Gyökeres átalakításról persze nincs szó, de az új fényszórók és lökhárítók, valamint az új, sokkal szélesebb hűtőrács, amely természetellenesen hatalmas vigyort erőltet az Edge arcára, elég ahhoz, hogy észlelhetően változtassa meg az autó fellépését. Ezzel a lényeget el is mondtuk, hiszen mindezen túl csupa apróság változik. Természetesen tovább szaporodnak a fedélzeti elektronika funkciói, van már drótnélküli telefontöltési lehetőség és FordPass Wifi router, amelyhez tíz eszköz csatlakoztatható egyszerre.

A kínálat nagy durranása azonban a sportos Edge ST, amelybe 2,7 literes V6-os turbómotor dolgozik, 335 lóerővel és 515 Nm csúcsnyomatékkal. Itt természetesen mind a négy kerék hajtott – a kisebb teljesítményű változatok kérhetők fronthajtással is – és a hathengeres motorhoz nyolcfokozatú automata váltó tartozik. Az amerikai változatban egyébként az alapmotor sem gyenge, a kétliteres Ecoboost négyhengeres 250 lóerős.

Az átdolgozott Edge-et a Detroit Motor Show-n állítják ki először, ám azt egyelőre nem tudni, hogy a kizárólag dízelmotorokkal forgalmazott európai változatot mikor tervezi frissíteni a Ford.