Frissül a család BMW-je

2018.01.12. 11:41

Idén három éve, hogy bemutatták a BMW egyterűjét, a 2 Active Tourert, így most el jött az ideje a szokásos frissítésnek. Ha valakit a találd meg a különbséget a két kép között játékkal akarna kínozni, kevés jobb döntés van, mint a kifutó, és a faceliftelt Active Tourer. 

Szigorúan azok az elemek változtak, amelyek műanyagból készültek, hiszen ehhez nem kell a karosszéria présszerszámait cserélni. A lökhárítók alsó műanyagelemei mostantól jobban illeszkednek az aktuális BMW-arculatba, és a vesék is valamivel nagyobbak lettek, ám érdekes módon még mindig nem érnek hozzá a fényszórókhoz, ahogy a márka többi autóján. Az előző generációhoz képest a ledes ködlámpák újak, de érdekes módon az ilyenkor leggyakrabban módosított elem, a hátsó lámpa változatlan maradt. 

Elérhető néhány új belső szín, immáron tizenhárom árnyalatból választhatunk, és új kárpit-kombinációkat is terveztek a 2-eshez. Természetesen frissült az infotainment rendszer, és az egész belteret jobban a sofőrre szabták, például az eddiginél jobban a vezető felé fordították a középső műszeregységet. 

Komoly műszaki újdonság viszont a hétsebességes duplakuplungos automata váltó, amelynek extra hosszú a 7. fokozata, a gazdaságosság javítása érdekében, viszont a 8 sebességes hagyományos automata és a kézi váltó marad a kínálatban. A 109-től 231 lóerőig terjedő motorkínálat sem változik, valamivel csökkentett fogyasztással és károsanyag-kibocsátással javítottak a palettán. A kínálat része marad a plug-in hibrid is, az eddigi 41 helyett 45 kilométeres tisztán elektromos hatótávval. A műszaki újdonságokhoz tartozik még a frissített dugó-asszisztens, amely 60 km/óráig képes a sávban tartani az autót. 

Érthető, hogy a BMW nem fektet érdemi energiát a modellbe, hiszen a kategória mércéjével elég jól fogy: Európában a harmadik legnépszerűbb egyterű a Citroen C4 Picasso és a Volkswagen Touran után, ami azért komoly fegyvertény, mert BMW-ről lévén szó, prémium áron adják az autót. Ugyanakkor érdekes kérdés, hogy mi lesz az Active Tourerrel a modellciklus végén, ugyanis a SUV-trend mindent elsöpört, messze a legnépszerűbb kategória, míg az egyterű már a lecsengésén is túl van. Ennek ellenére lehet, hogy marad, hiszen az Active Tourer a technikájában a Mini Countrymannel és a BMW X1-essel is osztozik, vagyis nem drága, önálló főegységekre épül.