Jön a világ legnagyobb féke

2018.01.12. 12:20

A Bentley Bentaygától sokan visszahőköltek, amikor megjelent, hiszen még a Bentley eleve drabális autóit is négyzetre emelte. Szép-nem szép, megtalálta a közönségét, hiszen a cégre jellemző féktelen luxust kínálja, csak immáron divatos terepjáró formában. 

Most érkezett egy új motor az autóhoz, az a V8-as biturbó, amelyet a Porsche Panamerából és a Cayenneből is ismerhetünk. A Bentaygában 542 lóerőre hangolták 770 newtonméternyi nyomatékkal. A négyliteres V8-as turbóit a mai divat szerint a hengersorok közé építették, és ez a második lépcső a hatliteres W12-es után. Az 600 lóerős, és nem kérdés, hogy ugyanerre a V8-as is képes lenne, csak meg kell tartani a nagyobb motor nagyobb presztízsét, így nem csinálhatnak neki a palettán belül konkurenst. A V8-as motor mellett bemutattak néhány új rendelhető belső díszbetétet és kárptitot. 

A Bentayga a V8-as motorral 4,4 másodperc alatt futja a százas tempót, és a végsebessége eléri a 290 km/órát, ami egy ekkora dögben minimum földöntúli élmény lehet. Amikor a 2,5 tonnás súly ilyen menetteljesítményekkel találkozik, oda fék is kell, a Bentaygára elérhetővé tették a világ legnagyobb utcai fékeit: az első tárcsák 440 milliméteresek és mind a két keréken 10 dugattyús nyergeket szereltek rájuk. Ezzel valószínűleg ugyanolyan határozottan áll meg, mint ahogy gyorsul.