Q Inspiration: az Infiniti jövője?

2018.01.13. 09:10

Pár nappal karácsony előtt tette közzé az első részletfotót készülő tanulmányautójáról az Infiniti. Akkor még igazán titokzatosak voltak, a modell nevét sem voltak hajlandók elárulni. Most viszont lehullt a lepel, legalábbis már egész alakos képeket láthatunk az autóról. Sőt, a név is kiderült.

A koncepciót Q Inspiration névre keresztelték, és végre teljes egészében láthatjuk azt az orrot, aminek eddig csupán egy nagyobb szeletét fedték fel. A front tagolása egészen érdekes, kicsit olyan, mintha éppen egy cápa dugná ki az orrát egy nagy lyukból. Orra hegyére került az Infiniti-jelvény, alatta pedig sűrű, függőleges rácsozást, vagy inkább redőzést kapott a maszk.

A kerekekhez is jutott egy-egy beömlő, a géptetőn pedig úgy tűnik, nemcsak az élekkel ügyeskedtek, hanem egy kis szürkével (ezüsttel?) törték meg a fehér alapszínt. Az első fényszórók formája is szokatlan, mintha csak karddal vágtak volna bele a kaszniba. Szélvédőből pedig nem beszélhetünk elsőről és hátsóról, egy hatalmas üvegfelület fut végig a kocsi tetején - ezt vélhetően nem ültetik majd át sorozatgyártású modellbe a közeljövőben. Hátul azonban nem találunk meghökkentő részletet, a hátsó lámpa talán egy kicsit porschés benyomást kelt.

A sokkal inkább négyajtós kupénak mintsem hagyományos szedánnak tűnő Q Inspiration a japán luxusmárka közeljövőbeli formanyelvét vetíti előre: ahogyan azt korábban már a gyáriak is elismerték, ebből táplálkozhatnak a későbbi újdonságaik. A vezető formatervező, Karim Habib azt is hozzátette, hogy ezzel új szintre emelnék, új jelentéssel töltenék meg a klasszikus szedánformát.

Arról továbbra sem beszélnek, hogy milyen hajtáslánc kerül a tanulmányba. Annyi biztos, hogy teljesen új platformra építkeznek, és jó eséllyel villanyhajtást álmodtak meg az autóhoz. Ebből a két információból következik, hogy nem az új Leaf elektromos hajtását kapja meg az elegáns Infiniti. Más források viszont azt sem tartják elképzelhetetlennek, hogy változó sűrítésű belső égésű motor mellett döntenek.