Ötven év állás után újra járhat az ős Land Rover

2018.01.15. 08:45

Idén lesz hetven éve, hogy bemutatkozott a világnak a Land Rover. A britek három terepjárót vittek az 1948-as Amszterdami Autószalonra, annak a három prototípusnak hányatott sorsú egyike kap most teljes restaurálást.

Itt-ott még a hetvenéves eredeti zöld fényezés is látszik a prototípuson, amit a márka solihulli központjától nem messze találtak. A kis Rovernek nem sok hajtós üzemmód jutott hetven éve alatt, állásból már annál több. A bemutató után eladták, majd mivel az országban maradt, balkormányosból gyorsan átépítették jobbkormányossá. Farmról-farmra került, de rendszáma utoljára a hatvanas években volt: 1968-ban történt, hogy egy walesi farmon elkezdték stabilmotornak használni és ezt a funkciót töltötte be kerek húsz évig, mire 1988-ban beállt a motorja és eladták.

Az autó elmúlt harminc éve sem hozott sok eseményt. Bár utolsó vevője felújításra vette, végül egy kertben találtak rá a Jaguar Land Rover Classic munkatársai. A cégcsoport házi restauráló műhelye végzi majd a felújítását, ami már csak azért sem lesz kis meló, mivel előszériás modellről van szó, azaz sok tapasztalata aligha lesz bárkinek vele a műhelyben. A britek célja, hogy még idén, azaz a hetvenedik évforduló évében teljesen helyrehozzák.