Visszatér a Wankel-motor

2018.01.21. 16:42

Már szinte teljesen biztos: visszatér a Wankel-motor. A bolygódugattyús megoldás finoman szólva sem lett sikersztori, mert bár egészen nagy fajlagos teljesítményt tudtak kihozni belőle, tartóssági gondokkal küzdött. Rengeteg találgatás volt már arról, hogy vajon végleg eltűnik-e, de a Mazda mindig azt ígérgette, hogy életben tartják. Most az észak-amerikai részleg elnöke erősítette meg: nem mondtak le róla.

Mazda-rotary-engine-2 700

Moro Masahiro elmondta, hogy nem sportkocsikban találkozhatunk a jövőben ezzel a megoldással, hanem range extenderként, azaz hatótáv-hosszabbítóként szerelik alternatív hajtású járművekbe. Korábban is volt már szó hasonló felhasználásról, de mégis más közvetlenül a gyáriak szájából hallani ezeket a terveket. A szakember szerint a Wankel kiválóan alkalmas egy generátor meghajtására, mert kicsi, könnyű, nem túl zajos, nincsenek túl nagy rezgései.

A Mazdánál az RX-8-as gyártásának 2012-es befejezése óta nem készült Wankel-motor, azonban belső forrásokra hivatkozva többször is pletykáltak már arról, hogy egy mérnökcsapat folyamatosan dolgozik a megoldás fejlesztésén, finomításán. Azt ugyanakkor továbbra sem tudni, mikor jelenhetnek meg az első wankeles hatótávnövelővel szerelt Mazdák.