90 helyett 80 a francia főutakon

2018.01.27. 07:10

A halálos kimenetelű közlekedési balesetek több mint fele olyan lakott területen kívüli útszakaszokon történik Franciaországban, melyeken a két irány sávjait nem választja el fizikai akadály. Ezért a francia miniszterelnök új, közlekedésbiztonsági csomagot jelentett be, melynek része a sebességcsökkentés is.

9080

Bár Edouard Philippe elismerte, hogy a tervet, mely szerint az eddigi 90 km/óra legnagyobb megengedett sebességet az összes, el nem választott franciaországi főúton egységesen 80-ra csökkentik, nem népszerű intézkedés, ám a miniszterelnök szerint az emberéletek megóvása fontosabb szempont.

A francia főútvonal-hálózat nagy részét, vagyis összesen mintegy 400 ezer kilométert érintő változás július 1-én lép életbe, a táblacserék költségét az állam állja és évente mindegy 350-400-zal csökkenheti a halálesetek számát. A kormány folyamatosan figyelni fogja, hogy változik-e a szomorú trend és ha az eredmények nem kielégítőek, újabb intézkedéseket vezetnek be.

Az országos sebességcsökkentés egy tizennyolc pontból álló, átfogó közlekedésbiztonsági csomag része, melyben egyebek mellett tenni akarnak az ittas vezetés és a kézből telefonálás ellen is. (Forrás: ORFK-OBB)