Jövőre gyártásba megy a Volvo villanykamionja

2018.01.27. 14:26

Ha a villanyhajtás terjedéséről beszélünk, nem mehetünk el szó nélkül a kamionok mellett sem. Elég nagyot szólt  a Tesla elektromos nyergesvontatója , amelyre aztán rögtön érkeztek is  a nagy cégek megrendelései . Nem kellett sokat várni a kihívókra: a  Thor Trucks  is bejelentkezett, a Nikola Motors pedig  üzemanyagcellás megoldással váltaná meg a világot. A Volvo sem akar kimaradni az alternatív hajtású buliból.

volvo-vnl-series-semi-trailer-truck 100638047 l

 

A személyautós divíziótól határozottan elkülönülő – ám szintén a kínai Geely érdekkörébe tartozó – Volvo Trucks vezetői a héten bejelentették, hogy 2019-ben gyártásba viszik és forgalmazni is kezdik saját villanyos nyergesvontatójukat. Egyelőre nem hoztak nyilvánosságra részleteket sem a hajtásláncról, sem pedig az akkucsomagok méretéről, így a teljesítmény és a hatótáv sem ismert.

A Volvo Trucks elnöke, Claes Nilsson ugyanakkor annyit elmondott, hogy szerintük nemcsak a környezetszennyezés csökkenhet az elektromos nyergesek terjedésével. Teljesen átalakulhat az áruszállítás, ezekkel a gépekkel akár este és késő éjszaka is fuvarozhatnak, amivel egyrészt a napközbeni forgalmi dugókat is enyhítenék, másrészt meg a cégek logisztikája is hatékonyabbá válhatna.

Nilsson egy friss kutatás eredményére is hivatkozott: Stockholm városa és a KTH Királyi Technológiai Intézet közös felmérése szerint a svéd fővárosban éjszaka közlekedő teherautók jóval gyorsabban érnek célba, mint a nappal üzemelők (egyharmadával kevesebb időre van szükségük). A hagyományos üzemű nyergeseknél a zajterhelés és a kipufogógázok zavarhatják a városlakók nyugalmát, míg az elektromos változatoknál ez a két tényező nem merül fel.

A tervek szerint a Volvo Trucks néhány kiválasztott ügyfélnek már idén rendelkezésére bocsátja a villany-nyergesek első példányait, így afféle éles tesztüzem kezdődhet. A sorozatgyártás és forgalmazás viszont jövőre indulhat be.