Már közúton tesztelik az üzemanyagcellás kamiont

2018.01.28. 16:52

Mozgásban mutatja meg alternatív hajtású kamionját a Nikola Motor Company. A cég kicsivel több mint egy éve mutatta be a One és Two nyergesvontatókat, amelyeknél egy érdekes hibrid hajtásláncot alkalmaznak: a hajtást hat villanymotor végzi, ezer lóerős rendszerteljesítménnyel. A 320 kWh-s akkucsomagot pedig hidrogénnel táplált üzemanyagcella tölti menet közben.

A videóval arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy már megkezdték a nyergesvontató közúti tesztjeit. Ha minden a tervek szerint alakul, és sikeresek lesznek az első próbák, akkor jövőre néhány előszériás példányt már az ügyfeleik is tesztüzembe vehetnének, így valós, gyakorlati visszajelzések segítségével finomíthatnák a kamiont.

Eközben a Tesla villany-nyergeséből már több nagy cég is rendelt párat, és a Volvo is jövőre ígéri saját elektromos kamionjának sorozatgyártását. Mindannyian azt mondják, nemcsak környezetkímélőbb lesz így az áruszállítás, de egyrészt az esti-éjszakai időszakot kihasználva gyorsabb és hatékonyabb, valamint olcsóbb is.