Ezzel venné be Amerikát a Kia

2018.01.30. 16:34

Olyan területre merészkedhet hamarosan a Kia, amelyen eddig nem aratott nagy sikereket: egy igazi batár SUV-ot küldhetnek gyártásba, amely az amerikai piacon is betalálhat. Az egy évvel ezelőtt, Detroitban bemutatott  Telluride tanulmányból  készülhet sorozatgyártású változat.

 

A Kia amerikai részlegének terméktervezési alelnöke sokat sejtetően annyit mondott, hamarosan tesznek egy bejelentést, amire érdemes lesz odafigyelni. Ezzel párhuzamosan pedig Peter Schreyer vezető formatervező beszélt arról, hogy a Telluride koncepció jó úton halad a sorozatgyártás felé.

A dél-koreaiaknak hasonló műfajban volt már próbálkozásuk, de a Mohave (az amerikai piacon Borrego) nem volt túl sikeres az Egyesült Államokban, így le is állították az ottani forgalmazást. Jelenleg a Sorento a legnagyobb hobbiterepjárójuk, a Telluride viszont mindenképpen afölé érkezhet. Bár a műszaki alapokon osztoznak, de a koncepció 24 centivel hosszabb, 12-vel szélesebb, 11-gyel magasabb, tengelytávja pedig 12 centiméterrel hosszabb. Ez egy hétszemélyes, három üléssorral rendelkező autónál igen nagy jelentőséggel bíró adatsor.

Ezzel a Kia egy folyamatosan növekvő szegmensbe szállhat be. Az biztos, hogy lesz is konkurenciája: a Ford Explorer és a Dodge Durango mellett ebben a ligában játszik már a Volkswagen óriás-terepjárója, az Atlas. Egyelőre kérdéses, mikor mutathatják be a sorozatgyártású Telluride-ot, valamint hogy a nevén változtatnak-e. Legkorábban a márciusi New York-i Autószalonon leplezhetik le.