Zebrát rajzol az S Merci a gyalogosok elé

2018.01.31. 12:57

A fényszórók az utóbbi pár évben azok az alkatrészek, amelyek talán a leglátványosabb változáson mentek keresztül. Immáron ledekkel világítunk, amelyeket szenzorok támogatnak, így már arra is képesek, hogy a szegmenseket lekapcsolgatva kitakarják a szembejövőt, így megmarad a fényerő, de nem vakítja meg a másik közlekedőt. A Mercedes most egy lépéssel tovább menne. 

A Digital Light rendszert már 2016 óta tesztelik, de most közelebb került az utcai felhasználáshoz. A rendszer lelke egy fényszóró modul, amely egymillió irányítható mikrotükörrel dolgozik. Ez igazán részletes felbontású vetített képet hoz létre, a radarokkal és kamerákkal együttműködve pedig az eddiginél lényegesen precízebb irányítást tesz lehetővé. A fényszóró még arra is képes, hogy üzenjen a többi közlekedő számára: akár olyan, bonyolultabb ábrákat is képes a talajra vetíteni, mint egy stop tábla, vagy egy zebra. Utóbbival az autó üzen, hogy a sofőr átengedi az út szélén várakozókat. 

Nincs még konkrét hír, hogy mikor mutatkozik be a Digital Light, viszont a tesztelésre használt autó egy S osztály, ezért nem lenne meglepő, ha a következő bálnában tűnne fel először. Elég komoly technológia, márpedig ezeket a megoldásokat a Mercedes hagyományosan a legnagyobb luxusautójában mutatja be.

Érdekes, hogy az Egyesül Államokban viszont még a ma kapható adaptív ledes fényszórók használata sem engedélyezett, egyszerűen azért, mert a vonatkozó szabályozások elavultak. Állítólag már dolgoznak az előírások korszerűsítésén.