Megvan, kivel tér vissza Pikes Peak-re a Volkswagen

2018.02.02. 10:27

Kétszeres Le Mans-i 24 órás-győztes, megjárta a Dakar-ralit, és nem mellesleg az utóbbi négy évben háromszor nyerte meg a Pikes Peak-i felfutót – Romain Dumas-val tér vissza a világ legismertebb hegyi felfutójára a Volkswagen. 

vs

A tavaly ősz nagy autósportos híre volt, hogy huszonegy év után újra megpróbálkozik a Volkswagen Pikes Peak-en. A németek egy külön az alkalomra épített villanyautóval mennek Coloradóba, amiről egyelőre annyit tudni, hogy egy együléses, zártkasznis lapos versenyautó lesz, teljesen villanyos hajtással és éppen annyi akkumulátorral, amennyi a 19,9 kilométeres, 1440 méteres tengerszint feletti magasságról induló, 4300 méteren véget érő felfutáshoz kell. Ami egyébiránt így néz ki a rekoder, Sebastien Loeb autójából:

Romain Dumas éveket vezetett a Porschénak különféle hosszútávú versenyeken, azaz lényegében házon belülről igazolt a Volkswagen. Sok egyéb futam/széria mellett Dumas évek óta résztvevője a Pikes Peak-i versenyeknek, sőt, 2014 óta háromszor nyerte meg a francia Norma saját építésű autójával. Az elmúlt négy évben egyedül 2015-ben verték el: Rhys Millen akkor villanyos prototípussal nyert, ami az első elektromos autós abszolút győzelem volt a verseny történelmében. Könnyen lehet, hogy Dumas-val júniusban összejön a második, a nagy kérdés viszont inkább az, hova lesz elég Dumas és a VW kettőse Loeb öt éve élő, 8:13-as világrekordjához képest, aminek még a közelébe se ment senki azóta (Dumas legjobb ideje 8:51 volt a Normával).