Beszántják a Citroën C4-est

2018.02.13. 16:10

A franciak kompakt modellje valószínűleg konkrét utód nélkül fejezi be a pályafutását. Azt is elmondták, miért.

A Citroën kompakt modellje 2004-ben vegyes érzelmekkel kezdte a pályafutását. Formai szempontból óriási ugrás volt az előd Xsarához képest, azonban a megbízhatóságon elvérzett a típus, sokak számára lett rossz emlék a C4.

A második generáció már sokkal jobban sikerült, de kiöltek belőle minden érdekességet is, hogy helyet csináljanak a DS4-esnek. A C4 szép lassan beleszürkült a kínálatba. A hányattatások ellenére remekül fogyott a típus, több mint 3 millió példány kelt el belőle.

Mára a piac átalakult, megnövekedett az SUV-k iránt érdeklődés, így a ciklus során megjelent crossover, a C4 Cactus is jobban fogyott a sima C4-esnél. A helyzet tavaly tovább bonyolódott az Opel megvásárlásával, így a PSA-konszern már négy kompakt modellt (C4, DS4, 308, Astra) versenyeztetett házon belül.

A franciák végül a C4 gyártásának befejezése mellett döntöttek. A típus kiszolgálta az idejét, hét évet töltött a piacon, de nem lett volna értelme az utódlásának. A döntésnek már megágyazott a Cactus októberi modellfrissítése is, ahol a márka bohócautója megszabadult néhány vicces részlettől, annak érdekében, hogy hatékonyabban tölthesse ki a C4 által hagyott űrt.

Szerettünk volna kicsit visszavenni az SUV-elemekből, hogy sokkal hagyományosabb kompakt kinézete legyen a Cactusnak. Ezzel akartuk elkerülni, hogy vásárlókat vegyen el a C3 Aircrosstól. A vásárlóink kedvelik a crossovereket, de külön a C4 Cactust is.”– mondta Xavier Peugeot, a Citroën termékfejlesztési igazgatója. Peugeot azt is kihangsúlyozta, hogy a Citroënnél továbbra is szeretnének érdekes autókat gyártani, így sokkal inkább szükségük volt a Cactusra, mint a C4-re.

A Citroën C4-est raktárról még értékesítik, azt azonban nem árulta el a márka, hogy mi lesz a DS4 sorsa.