999 lépcsőt másztak meg egy Range Roverrel

2018.02.14. 06:34

A feladatra egy korábbi Le Mans-győztes pilótát kértek fel. A mutatvány annyira veszélyesnek számít, hogy korábban még sohasem próbálkoztak vele.

2018-land-rover-range-rover-sport 45-fok-lepcso

A Land Rover rendszeresen csinál hajmeresztő mutatványokat autóival. Hajtottak már le 3000 méter magasról egy svájci sípályán, átszelték a Rab-el-Hálit, de a legújabb ötletük talán mindet felülírja.

A helyszín Kína északi része, azon belül is a Tianmen Mountain, ami szűk hegyi szerpentinjéről híres. A 99 kanyarból álló, nagyjából 11 kilométeres kaptató volt a kihívás első része, de csak ezután következett a java. A cél ugyanis a Heaven's Gate volt, amihez 999 lépcső vezet fel, ez 45 fokos emelkedőnek felel meg.

A videóban a helyiek persze elmondják, hogy a lépcsőket autóval még senki nem mászta meg, legtöbbjük egyenesen lehetetlennek tartja a mutatványt. A feladatra a Formula E-s Ho-Pin Tungot kérték fel, aki egy Range Rover Sport PHEV-vel végül 21 perc alatt sikeresen felért a lépcsőkön. Tung elmondása szerint ez volt életében az egyik legnagyobb kihívás, amit autóban átélt. A Land Rover szerint a Range Rover Sport csupán megerősített gumikat kapott a kihívásra. A felvételeken azért látunk egy biztosítókötelet, de a gyártó már fogadkozik egy felirattal, hogy a csúcskísérlethez nem használták segítségként. Az óvatosság azonban nem ártott, hiszen ha bármi rosszul sül el, annak igen csúnya vége lehetett volna.