Robbanás előtt a villanyautózás Magyarországon

2018.02.16. 08:31

Hyundai Ioniq: az egyik legélhetőbb elektromos autó a piacon
Hyundai Ioniq: az egyik legélhetőbb elektromos autó a piacon

A magyar autósok negyede nyitott az elektromos autó vásárlásra; a szakértői becslések szerint az év végére már 5000 felett lehet az elektromos autók száma Magyarországon - írja az Ipsos a legfrissebb felméréséről kiadott közleményében.

A vizsgálat során megkérdezett 863, jogosítvánnyal rendelkező, saját vagy céges autót használó interjúalany mintegy harmada jelezte, hogy 2019-ig lecseréli jelenlegi autóját. Az új személyautó vásárlásakor 10-ből 9-en mérlegelnék egy alternatív meghajtású kocsi beszerzését - ismertette Kovács Balázs, a kutatási projekt vezetője a közlemény szerint.

A Nissan Leaf második generációja pontosan azt a hatótávot ígéri, amire a magyarok a kutatás szerint vágynak
A Nissan Leaf második generációja pontosan azt a hatótávot ígéri, amire a magyarok a kutatás szerint vágynak

A teljes autós célcsoport negyede, míg a viszonylag új (5 évnél fiatalabb) autót használók harmada venné számításba legközelebb az e-autó vásárlásának lehetőségét. A felmérés alapján a gyerekes családok és a diplomás autósok különösen nyitottak a tisztán elektromos hajtású gépkocsik vásárlására.

Az új technológia mellett nem csupán a racionalitás, vagy a környezetvédelem szól a megkérdezettek szerint, hanem az autózás újszerű élménye is. A legnagyobb félelmet a magas ár és a korlátozott hatótáv jelenti.

A felmérés szerint a többség túlbecsüli a villanyautók valós kapacitását, az elektromos autótól elvárt, egyetlen töltéssel megtehető minimális távolságot pedig átlagosan 375 kilométerben jelölték meg. A tényleges napi használatot felmérve ugyanakkor kiderült, hogy a legritkább esetben van szüksége egy átlagos magyar autósnak erre a hatótávra.

Az Ipsos kutatói szerint az autóvezetők 54 százaléka számára egy korszerű elektromos autó már jelenleg is megoldást kínálna a hétköznapokban. A kormány a következő években az elektromos autók átlagosan 65-68 százalékos bővülésével számol. (MTI)

A Totalcaron rendszeresen foglalkozunk alternatív hajtású autókkal. A Hyundai  Ioniq Electricről  itt olvashattok, az új  Nissan Leafről  pedig itt.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.