Harminc év múlva jár újra felénk az űrbe lőtt Tesla

2018.02.17. 14:54

Bő egy héttel vagyunk azután, hogy a SpaceX rakétája kivitte az űrbe Elon Musk Tesláját, már egész pontosan sejtjük, merre visz majd a vörös Roadster útja. Úgy harminc évente jár majd felénk, és egy pici esély még arra is van, hogy egymillió éven belül visszazuhan a Földre. 

lead 960

Meddig bírja majd a Tesla az űrben? – tettük fel a kérdést nemrég, amit a Live Science cikke alapján ebben a hírben megválaszoltunk, amennyire lehetett. Egy dolgot nem lehetett akkor még pontosan tudni: hogy merre is megy majd pontosan a Roadster pályája. Azóta megvannak az adatok, így cseh és kanadai kutatók belőhették, mi várhat az autóra a következő évmilliókban. Mármint arra, ami a sugárzás, a napszél és a mikrometeoritok folyamatos hatása mellett marad belőle.

A CNN Money illusztrációja a Roadster pályájáról
A CNN Money illusztrációja a Roadster pályájáról

Az eddig ismert adatok alapján a Tesla elliptikus Nap körüli pályára állt, így már volt mi alapján lefuttatni a szimulációkat évmilliókra előre. Amit ez alapján várni lehet: 

  • Bár volt rá esély, hogy a Jupiter tömegvonzása kifele húzza az autót a Belső-Naprendszerből, a szimulációk szerint erre szinte semmi esély a jövőben, hozzánk közel marad a pályája, amelynek legtávolabbi pontján épp csak benéz a kisbolygóövbe
  • Az első Nap körüli körét 2019 szeptemberében fejezi be, de ez nem jelenti azt, hogy akkor épp a Föld is arra jár, ahol a Tesla. Várhatóan harminc évente lesz viszonylag közel hozzánk, de az első igazán közeli találkozásig egészen 2091-ig várni kell. Az igazán közeli azt jelenti, hogy akkor nagyjából annyira lesz majd messze a bolygótól, mint a Hold (az átlagosan 384 400 kilométerre van). Ezek a közeli találkozók a Föld gravitációs hatása miatt viszont bezavarnak majd a pályájába, így könnyen lehet, hogy ezután jó ideig nem jár majd újra felénk. 
1
  • A következő egymillió évben 6 százalék esély van rá, hogy a Földre zuhan, és 2,5 százalék arra, hogy a Vénuszra. Hárommillió éves távlatban már változnak az arányok, szimulációk szerint 11 százalék rá az esély, hogy azalatt a Földnek ütközik.
  • Ha a Földre zuhanna, se okozna bajt: nagy része elégne a légtérben, de még az is lehet, hogy az egész autó.

Szóval ez várható, de semmi sem biztos. A kutatóknak teljesen új helyzet egy olyan objektum pályáját számolni, követni, amely nem a naprendszerből jön, hanem mi küldtük oda.

Lemaradtál erről az egész Tesla az űrben-őrületről? Itt megtalálsz mindent, amit eddig írtunk róla: #Teslaazűrben.