2018.02.23. 12:28 Módosítva: 2018.02.23. 15:53

Szövetségesünk, a Jóautók.hu alapos elemzést készített a Datahouse segítségével, miként alakult a magyarországi autóállomány összetétele az elmúlt évben. Nem meglepő, hogy még mindig sokkal több használt autót vesznek az emberek, mint újat, azt viszont talán kevesebben tudják, hogy ez milyen arányokat alakít ki a többmilliós teljes állományban. 

Kilenc év utáni tavaly először fordult elő, hogy több mint százezer új autót adtak el Magyarországon, és eközben öt százalékkal bővült a teljes személygépjármű-állomány. Ennek ellenére nagyjából 7-8 használt autóra jut egy új, aminek oka a belföldi és importpiac bővülése. A használtpiacon a 2004-2005-ös volt a két legnépszerűbb évjárat, melyben olyan slágermodellek készültek, mint a Ford Focus II illetve az Opel Astra H, és ekkor jelent meg a Suzuki Swift harmadik generációja. 

Országos átlagban ezer főre 350 autó jut, de a megyék gazdasági fejlettsége döntő befolyással bír erre az arányszámra, mert míg Pest megyében, illetve Győr-Moson-Sopronban átlagosan 407, illetve 402 autó jut ennyi lakosra, addig Borsod-Abaúj-Zemplén megyében mindössze 271 ez a szám. A teljes autóállomány negyedét egyébként az Opel és a Suzuki típusai, nyilván főként az Astra és a Swift különböző generációi teszik ki, a harmadik helyen a Volkswagen áll, tíz százaléknyi részesedéssel, utána következik a Ford, majd a Renault. 

Érdekesség még, hogy a szocialista típusok hatodát éppen tavaly vonták ki a forgalomból, de így is van még 25 ezer darab, 1990 előtt gyártott Lada, 13 ezer Trabant, illetve 7-7 ezer Wartburg, illetve Skoda.

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.