Rómából is száműznék a dízeleket belátható időn belül

2018.02.27. 22:44

Ez eddig nagyon nem a dízelek hete. Hírek szerint a Fiat hamarosan vázolja dízelmentes jövőjét, a német szövetségi közigazgatási bíróság pedig kedden kimondta, a német városok dönthetnek úgy, hogy kitiltják a legszennyezőbb autókat. Itt még nincs vége, Róma polgármestere hat évet adott a dízelautóknak. 

rbz.png

Gyorsan kell cselekednünk a klímaváltozás ellen - írta Virginia Raggi, Róma polgármestere kedden Facebook-oldalán, ahol közzétette egy előző napi mexikóvárosi konferencián elmondott beszédét. Bejelentettem, hogy 2024-től betiltjuk a dízelautók használatát Róma központjában. Ha komolyan akarunk cselekedni, vennünk kell a bátorságot arra, hogy szigorú intézkedéseket léptessünk életbe - tette hozzá.

Virginia Raggi, Róma polgármestere
Virginia Raggi, Róma polgármestere

Raggi Párizs polgármesterének, Anne Hidalgónak a példáját akarja követni, aki tavaly a dízelautók párizsi betiltásának időpontját 2024-ben jelölte meg. A Greenpeace környezetvédő csoport már régóta lobbizik az ilyen jellegű szigorításért, novemberben közzétett jelentésében azzal érvelt, hogy a dízelautók nitrogén-dioxid kibocsátása több mint 17 ezer ember idő előtt halálát okozza Olaszországban.

2015-ig az Európában eladott új autók több mint fele dízeles volt. A Volkswagen botránya és más autógyártók csalása nyomán azonban megkérdőjeleződött a technológia hitelessége és nagy lendületet kapott az amúgy is egyre dízelellenesebb európai politika.