Mocsarak mélyéről érkezik a fa a Bentley-kbe

2018.03.02. 10:19

Már amerikai ámbrafát is kérhet a belső dekorhoz, akinek telik Bentley-re. Mississippi mocsárvidékéről érkezik a brit luxusmárka extralistájának új szereplője. 

Az USA délkeleti államaiban honos amerikai ámbrafát több iparág régóta használja. A kozmetikai ipar például a megsebzésekor termelődő sztoraxot, de rágógumiba is kerül az ámbrafa váladéka. A Bentley-nek konkrétan a Mississippi mocsaras vidékein növő fák kellenek, ezeket a szigorú kitermelési szabályok miatt csak évi két alkalommal gyűjthetik be a britek által megbízott kereskedők. Ha ettől még nem lenne körülményes a dolog, ez a fa extrém gyorsan szárad, vetemedik, de a Bentley-nek valószínű épp az volt a célja, hogy ezekkel a nehézségekkel fokozza az exluzivitás-hatást az ügyfeleknek. 

Az Amerikából a Bentley Crewe-i üzemébe kerülő fák közül aztán a 30-70 százalékát egyszerűen kiselejtezik a britek. A megmunkálás végére az autóba szánt lapok mindössze hat milliméter vastagok lesznek, viszont mielőtt bekerülnek egy autóba, másfél évet várnak a polcon, hogy kiderüljön, hogyan bírják az UV-t, hogyan száradnak, stb. Az árakról még nem esett szó, de valószínű az ámbrafás extra árából kijön majd egy-két olcsó kisautó.