2018.03.04. 07:39

Az új Mazda MX-5  szinte tökéletes roadster, de van neki egy testvérmodellje, a Fiat 124 Spider, abból is az  Abarth-változat , amely valahogy sokkal drámaibban, sokkal tahóbban, összességében élvezetesebben adja elő magát. Ha viszont valaki keménytetőst szeretett volna, eddig nem választhatta az olaszt, miközben a Mazdából ott volt az RF .

 

Ez azonban most változik, megérkezett ugyanis a Fiat 124 Abarth GT, amely az MX-5 RF-fel ellentétben nem automatikusan működtethető tetőt kapott. Helyette egy igazán könnyű, mindössze tizenhat kilogrammos, szénszálas műanyag elemet terveztek hozzá. Állítólag ezt épp olyan könnyű fel- és leszerelni, mint a vászontetőt, amikor viszont fent van, hozzátesz a karosszéria torziós merevségéhez.

A Fiat különkiadásként emlegeti a GT-t, amelynek különlegességét nemcsak a tető adja. Amellé kapott még 17 colos OZ Racing felniket, fegyverszürke tükörházakat, és Alpi Orientali fantázianevet viselő fényezést. Rendelhető extraként szénszálas hátsó szárnyat is kínálnak a vevőknek.

Motorikusan nincs változás: a GT-verzióban is ugyanaz az 1,4-es turbómotor dolgozik 170 lóerővel, mint a sima Abarth-ban. Ehhez hatsebességes kézi vagy szintén hatfokozatú automata váltó társulhat. A nulla-százat 6,8 másodperc alatt tudja, végsebessége pedig 232 km/h. A Fiat 124 Abarth GT-t a jövő héten kezdődő Genfi Autószalonon állítják ki az olaszok.