Elverték a Teslát a hazai piacán

2018.03.05. 17:04

Amíg Európában tavaly végigverte a kategóriatárs helyi prémiumokat, hazai piacán, Kaliforniában egy kényes meccsben kapott ki a Tesla. A Chevy Bolt tolta le a villanyautós dobogó tetejéről a Model S-t.

3

Kalifornia nemcsak a Tesla székállama, de lakóinak közismerten nagy a vonzalma az alternatív hajtású autók iránt. A napfényes államban már akkor egymást érték a hibridek, amikor itt Európában még ferde szemmel nézték az egész műfajt, és az elmúlt években lendületet vett villanyautózásnak is nagy piaca lett itt. Se presztizsből, se pénzügyileg nem mindegy, ki tarol a kategóriában, márpedig 2017-ben nem a Tesla lett a villanyosok királya Kaliforniában.

2017 legkelendőbb villanyautói Kaliforniában
2017 legkelendőbb villanyautói Kaliforniában

Ahogy az Inside EV grafikáján is látható, Kalifornia legkelendőbb villanyautója tavaly a Chevrolet Bolt lett 13 487 eladással. Ez ugye annak az autónak a helyi változata, amit Európában az Opel forgalmaz a general motorsos gyökereknek köszönhetően. Nálunk Ampera-E néven fut, teszteltük is tavaly. A Model S szoros meccsben lett második, ami egy ötéves prémiumautótól nem is rossz teljesítmény a népautósabb Bolttal szemben, míg a harmadik a Tesla óriási SUV-ja, a Model-X lett.

Chevrolet Bolt európai kiadásban, Opel Ampera-E-ként
Chevrolet Bolt európai kiadásban, Opel Ampera-E-ként

2018 várhatóan egész más eredményt hoz majd. Akármennyire is nehezen indult a Model 3 gyártása, a Tesla első népautója a termelés felpörgetésével alaposan megkavarja majd az erőviszonyokat idén, a kategória új szereplőiről nem is beszélve, mint például a teljesen új Nissan Leaf