2018.03.08. 13:50

A 2018-as modellévtől nagyobb benzinmotorral szereli népszerű hibrid SUV-jét a Mitsubishi. Az új, nagyobb teljesítményű, kisebb fogyasztású és részleteiben is átdolgozott Outlander PHEV Genfben mutatkozott be.

Nem csupán a korábbi kétliteres motor helyére került új, Atkinson-ciklusú, 2,4 literes, nagyobb nyomatékú, finomabb működésű és kisebb károsanyag-kibocsátású benzinmotor az újdonság az Outlander PHEV hajtásláncában, hanem az elektromos oldal is. Tíz-tíz százalékkal nőtt a generátorként is működő első, illetve az önálló hátsó elektromotorok teljesítménye, de az akkucsomag is nagyobb lett, a 15%-os növekedés után most már 13,8 kWh a kapacitása, ennyi energia tárolására képes.

 

Ugyan a specifikáció még jóváhagyásra vár, így az adatok nem hivatalosak, az már most is látszik, hogy sokat javult az Outlander norma szerinti károsanyag-kibocsátása: mindössze 41 gramm szén-dioxidot ereget a légkörbe kilométerenként. Százas gyorsulása 11 másodperc és valamivel több, mint 50 kilométert tud megtenni tisztán elektromos üzemmódban.

Az új modellben továbbra is elérhetők a korábbi üzemmódok, a normál és az összkerékhajtás, de megjelent két újdonság is. Sport állásban élénkebbé válnak a hajtáslánc reakciói, míg a Snow téli útviszonyok közé, csúszós utakra való. Utóbbi esetben az elektronika mindent megtesz a tapadás javítása érdekében, a hibrid rendszer folyamatosan hajtja mind a négy kereket.

A frissítés nem csak az Outlander műszaki tartalmát, de a külsőt is érinti. Új LED-es menetfény, hangsúlyosabb hűtőmaszk és átdolgozott lökhárító a változás az orrészen. Oldalról az új, 18 colos felnikről, hátulról pedig az új spoilerről ismerhető fel a frissített Mitsubishi. Az utastérben minimális a változás, az átdolgozott középkonzol mellett csupán a hátsó üléssor légbeömlői érdemelnek említést.

A használt autóként Magyarországon is nagyon kelendő Mitubishi Outlander PHEV a világ legnépszerűbb, hálózatról is tölthető hibrid SUV-je, ezidáig ugyanis 140 ezer példányban kelt el. Ebből 100 ezret Európában értékesített a Mitsubishi.