Kiderült, mibe kerül az új villany-Audi

2018.03.19. 13:02

Az Audinál már a célegyenesben jár az új E-Tron terepjáró fejlesztése: a bemutató nyáron lesz, és a forgalmazást is megkezdik még az idén. Most az is kiderült, hogy mibe kerül majd egy ilyen villanymotoros luxus-terepjáró: az alapára 80 ezer euró, azaz durván 25 millió forint lesz.

Mostanra szinte minden lényegtelen információt nyilvánosságra hoztak az E-Tronnal kapcsolatban. Tudjuk például, hogy a végleges változatot Brüsszelben mutatják be augusztus 30-án, de azt is elárulták, hogy Norvégiában már most 3700 példányt rendeltek meg, ami ilyen távol a forgalmazás beindításának időpontjától igazán szép eredmény, még úgy is, hogy az észak-európai országban a kivételes mértékű állami támogatások miatt több elektromos jármű fogy, mint bárhol másutt Európában.

Az elektromos Audi ára persze nem kevés, de Európában nem lesz sok komoly ellenfele. A Jaguar I-Pace ugyan aláígér – azért olyan 72 ezer eurót kérnek – a Tesla Model X viszont jóval drágább, abból a jelenlegi alapkivitel, a 75D 91 250 euróba kerül. A kérdés azonban inkább az, hogy az Audi másutt is versenyképes lesz-e. Észak-Amerikában biztosan a Tesla lesz előnyben, mivel ott a Model X alapára biztosan alacsonyabb lesz: a becslések szerint az E-Tron odaát 100 ezer dollárba kerül majd, míg Model X-et már 80 ezerért is adnak.

Az azért valószínű, hogy az E-Tronnak huszonöt milláért is jobbak az esélyei, mint a lényegében eladhatatlan, egymillió eurós elektromos R8-asnak, amely kevesebb, mint két év után tűnt el a kínálatból.