Tizenkilenc új Škoda jön az évtized végéig

2018.03.23. 10:48

Számos tanulmányautót láthattunk a csehektől az elmúlt években, és ezek egy jelentős részéből lesz is valami. Ám nem csak ezekből jön össze a 19 új modell, amelyet a napokban beígértek.

Az újdonságok nagy része persze abból a nagyszabású programból jön össze, amely a VW csoport kínálatát számtalan elektromos és konnektoros hibrid típussal egészíti ki, nagyrészt szabványos alapok felhasználásával. Az első a sorban a nálunk is jól ismert VW e-Up! Škoda jelvényes változata lesz, amelyet már jövőre bemutatnak, de szintén 2019-re érkezik meg a Superb plug-in hibrid kivitele. Igazi újdonság is jut azonban a következő évre: a néhány hete bemutatott Vision X szériaváltozatát is akkor mutatják be.

Az újdonságok zöme azonban 2020-ra érkezik meg: több, a VW szabvány MEB padlólemezére épített elektromos modell is ekkorra készül el a Škodánál, egyebek közt a Vision E tanulmány szériaváltozata is. A cél hosszabb távon nyilván egy teljes elektromos hajtású paletta kialakítása lesz, bár erre valamivel többet kell várni. A cseh gyártó 2025-re ígéri, hogy tíz villanyosított modellt kínál majd – ez a gyűjtőfogalom a hibrid- és villanyautókat egyszerre fedi – és ilyen típusú fejlesztésre addig 2 milliárd eurót terveznek elkölteni. Ez pedig nem kevés, főleg úgy, hogy a szabványos műszaki alapokat a márka készen kapja a VW-től.

A Škodának egyébként tavaly is jól ment a bolt: több, mint 1,2 millió autót adtak el, ami 6,6%-os növekedést jelent 2016-hoz képest, az üzemi nyereség pedig bő harmadával, 1,6 milliárd euróra növekedett. Nem csoda, hogy igyekeznek a fejlesztések révén fenntartani a márka vonzerejét.