2018.03.24. 08:35

Lesz még tél, talán még hó is, és akkor valamivel el kell takarítani. A reptereken különösen fontos, hogy minél gyorsabban eltűnjön a kifutóról a ráhullott szilárd csapadék, így adott esetben számtalan kezelőnek kell készenlétben ülnie, hogy a havazás első jelére hadba állhassanak. Ezen kíván változtatni a jól hangzó Yeti Snow Technology nevű norvég cég.

Oslótól 200 km-re egy kis reptéren két 5,5 méter széles és 20 méter hosszú hókotró szerelvény csapat párhuzamosan, miközben a pálya szép lassan megtisztul a ráesett hótól. Közös tulajdonságuk, hogy egyikbe se ül ember, a kormány magányosan pörög a fülkében. A Yeti épp az önvezető hóeltakarító rendszerét teszteli. Ez eredetileg 2015-ben egy egyetemi projekt volt, aztán szépen kinőtte ki magát, és mivel a márciusi tesztek jól sikerültek, lassan piacképessé termék lesz belőle.

Yeti Snow Technology - snow removal machines in formation from b

Akár az önvezető traktoroknál, itt is létfontosságú a nagyfokú pontosság, hiszen egy ilyen szerelvény csapat bármelyik irányba is tér ki, elég csörömpölős lesz. Ráadásul a járműnek jelen esetben az érzékelők szempontjából legrosszabb időjárásban, hóviharban kell a legjobban teljesíteniük. A videóból nem derül ki, hogy az autonóm rendszer a pálya végén vissza tud-e fordulni, de tételezzük fel, hogy ebben is van valami táblavégi fordulóhoz hasonló megoldás. Ha a tesztek sikeresek lesznek, a norvég reptereket üzemeletető Avinor 45 reptéren tervezi bevetni az önállóan dolgozó hókotrókat.