Óriás pick-upot mutatott a Volkswagen

2018.03.29. 12:52

Észak-Amerikában hatalmas üzlet pick-upot árulni, mégis igen kevés gyártó próbálkozik ezzel a piaccal, és ez nem véletlen: olyan típusokat kell fejleszteni hozzá, amelyek mindenhol másutt haszontalanok. A VW most mégis ezzel a gondolattal kacérkodik.

Egyelőre csak tanulmányautóként mutatták be az Atlas Tanoak Pickup nevű járművet, amely méretben már megfelelne az amerikai elvárásoknak, viszont a helyi hagyományokkal szemben önhordó karosszériára épül. Most nyilván azt igyekeznek kideríteni, hogy az amerikai közönség mit szól egy ilyen kombinációhoz.

Az amerikai pick-up piacot alapvetően az alvázas, öt méternél hosszabb, legalább V8-as motorral hajtott modellek uralják. A Ford F sorozata, a Chevrolet Silverado, a GMC Sierra, a Ram platós modelljei, a Toyota Tacoma és a Nissan Titan egyaránt ezt a receptet követi. A Volkswagen azonban eltérne tőle: az Atlas Tanoak ugyanis a szabvány MQB-platformra épül, igaz, annak az eddigi legnagyobb kivitelére: a tanulmány hossza ugyanis 5,44 méter. Ezzel a Volkswagen az amerikai pick-upok, és a fél számmal kisebb Toyota Tacoma közé lőné be a típust. Az önhordó karosszériával viszont tágasabb belső terű, és közúton kényelmesebb autót kínálhatnának, mint bármelyik konkurens.

Terepen, illetve olyan környezetben, ahol a pick-upokat tényleg trágyahordásra használják, az alvázas modellek persze előnyben lennének, de ilyen platós autót a többség Észak-Amerikában is főként épített úton használ.

Hátrány lehet még, hogy a Volkswagen pick-upjába nem kerül V8-as motor, mivel nincs a cégnél a célnak megfelelő, az MQB platformhoz illeszkedő, keresztben beépíthető nyolchengeres. Így is a legnagyobb elérhető benzinmotor került a tanulmányba, a 3,6 literes, kis hengerszögű, 280 lóerős V6-os, de ez egy ekkora testben már nem olyan fickós: a tanulmány összkerék-hajtással és nyolcfokozatú automata váltóval 8,5 másodperc alatt gyorsul százra.

Az Atlas Cross Sport mellett ez a másik tanulmány New Yorkban, amely azt jelzi, hogy a Volkswagen mindent megmozgat, hogy tovább tudjon lépni Észak-Amerikában. Az eddigi próbálkozásaik mérsékelt sikerrel jártak: az amerikai Passatból a legjobb évében 117 ezer fogyott, pedig arra számítottak, hogy a Toyota Camry ellenfele lehet, amelyből 300-400 ezer példány fogy az Egyesült Államokban évente. Az Atlasból pedig, bár még nincs egy teljes éve a piacon, az eddigi eredmények alapján olyan 50-60 ezret tudnak majd eladni.

Mindez azt jelenti, hogy a Volkswagennek további típusok kellenek, amelyek még jobban illeszkednek az amerikai vásárlók ízléséhez: nagyobbak és olcsóbbak, anélkül, hogy ez a megbízhatóságuk rovására menne.