Ismerjék meg a legújabb cseh sportkocsit

2018.04.06. 12:26

Távolról nézve olyan az MW Motors nevű vállalkozás első terméke, mintha ötven éve született volna Angliában. Régi Triumphok, MG-k és Aston Martinok formavilágát idézi, némi BMW-s és Mercedeses beütéssel.

A BMW-re a kétrészes hűtőrács emlékeztet, a Mercedesre, pontosabban az 1950-es évek SL-jeire pedig az első kerekek feletti hurka-szerű idom. Közelebbről nézve sajnos látszanak a tökéletlenségek is: a formaterv nem igazán profi munka, bizonyos szögekből nézve kifejezetten esetlenül fest, bár kétségtelen, hogy van olyan irány is, ahonnan nézve összeáll a koncepció. Leginkább az autó hátulja sikerült látványosra.

A forma alapján azt gondolnánk, hogy a Luka EV nevű jármű igazán gyors, pedig erről szó sincs. A kerékagy-motoros villamos hajtás négy, egyenként 12,5 kW-os motort tartalmaz, amelyek így összesen kb. 67 lóerő leadására képesek. A 9,6 másodperces gyorsulási idő százra ehhez képest nem rossz, és nagyrészt az autó alacsony tömegének köszönhető.

A nagyrészt alumínium karosszériás autó ugyanis a 21,9 kWh-s akkucsomaggal együtt is csupán 815 kilogrammot nyom. Az akkumulátorban tárolt energia egyébként olyan 320 km megtételére elegendő.

Az egyelőre nem egészen egyértelmű, hogy a Štěnovicében működő vállalkozás meddig juthat a jellegzetes kis villanyautóval, de az ötlet nem egészen elveszett. Nem tartjuk lehetetlennek, hogy akár évi néhány száz ilyen autót is el lehetne adni, ami az üzlet beindításához akár elég is lehet.