Nagyon gyors villanyos kvadot tesztel a haditengerészet

2018.04.07. 06:48

Jelenleg épp próbaüzemben nyúzza az amerikai tengerészgyalogság a Nikola Reckless UTV nevű készségét, ami egy viszonylag nagy, és indokolhatatlanul erős kvad, villamos hajtással és masszív acélcső bukókerettel.

A filmen is jól látszik, milyen jól ugrik a terepre tervezett jármű, amelyből alig jön motorhang – a leghangosabb zaj igazából a futóműből származó, kissé ijesztő nyikorgás. Az UTV egyik nagy erénye is ez lehet, azon túl, hogy három másodperc alatt éri el a 100 km/h-t: zajtalansága miatt nagyszerű felderítőjármű lehet belőle.

Távirányítású fegyverállvánnyal is felszerelhető jármű, amelyre a M240-es vagy M2-es géppuska, illetve akár Mk19-es 40 mm-es automata gránátvető is felszerelhető.

Az UTV ráadásul elég könnyű és kicsi hozzá, hogy egy MV-22 Osprey helyből felszálló szállítógépben elférjen, azaz elvben légideszant-járműnek is ideális lehet. Ez magyarázza a meglepően keskeny építést is, amely azonban – alighanem a padlóba épített akkumulátoroknak köszönhetően – meglepő stabilitással párosul.

A járművet egyébként összesen 555 lóerő mozgatja, az akkumulátor-csomag pedig 125 kWh kapacitású, ami itt olyan 240 km-re elegendő. Az UTV alapja a polgári NZT, amely már 28 900 dollártól kapható, igaz, az fele ilyen erős és csak 145 km-t megy egy töltéssel. A katonai kivitel ennek megfelelően drágább is, 85 ezer dollárt, azaz durván 21,7 millió forintot kérnek érte, de ha a tesztek azt mutatják, hogy harceszközként beválik, az Egyesült Államok haditengerészete nyilván kifizeti majd a kért árat.