Fukusimában nyitja akkumulátor-felújító üzemét a Nissan

2018.04.09. 06:34

A napokban beszélt a Nissan arról, hogy olcsó, felújított akkumulátorokkal tartaná sokáig az utakon az első generációs Leafeket. Már azt is tudni, hol lesz az a bizonyos akkumulátor-felújító üzem: a fukusimai atomreaktorhoz közel, egy nemrég még radioaktív szennyezés miatt lezárt területen.

IMG 1373

Mint a legnagyobb villanyautógyártók egyike, a Nissan végre tisztázza a műfaj tán legfontosabb kérdését: mi lesz a rengeteg használt akkumulátorral, miután azok a sok százezer kilométer alatt elvesztik kapacitásuk javát? Nos, a japánok lépnek az ügyben. A 2010-ben jött első generációs Leaffel a Nissan már régi játékos a villanyautózásban, nem véletlen, hogy idejét érezték foglalkozni a használt akkumulátorok ügyével. Hamarosan lehet kapni a Leafhez gyárilag felújított akksikat: a 24 kWh-s felújított akkumulátor 300 ezer jenbe, azaz 716 ezer forintba kerülnek majd; fele annyiba, mint egy ugyanilyen akkumulátor újonnan.  

Érdekes ötlet, de legalább ilyen érdekes, hogy hol készülnek majd a felújított akksik: a hét éve súlyos reaktorrobbanást szenvedett fukusimai atomreaktorhoz tizenkét kilométerre, egy nemrég újranyitott területen, egy korábban fékgyártással foglalkozó üzemben. A Nissan lesz az első vállalat, amelyik visszatér a nemrég még radioaktív szennyezés miatt lezárt régióba, amit tavaly nyitott újra a japán kormány. A hely állítólag már biztonságos, de ettől még mindig olyan mint egy szellemváros. Hogy milyen lehet, arról vannak elképzeléseink. A Nissan egyelőre csak a hazai piacán próbálkozik a felújított akksik forgalmazásával, de ha bejön az ötlet, kínálnak hasonlót az USA-ban és Európában is.