Új igazgató kerülhet a Volkswagen csoport élére

2018.04.11. 11:31

A pletykák szerint már pénteken bejelenthetik, hogy Európa legnagyobb autógyártójának élére új ember kerül. Herbert Diesst tartják a legesélyesebb jelöltnek a vezérigazgatói posztra, akinek elméletileg sem lehetett semmi köze a dízelbotrányhoz.

Azt hallani, hogy a Volkswagen csoport jelenlegi vezérigazgatója, Matthias Müller a felügyelőbizottság felkérésére hajlandó lemondani a posztjáról, és átadni helyét a Volkswagen márka jelenlegi igazgatójának, Herbert Diessnek, egy olyan vezetőnek, aki garantáltan ártatlan dízelbotrány- és csalószoftver-ügyben. Müller, aki az elmúlt több mint két évben átvezette a VW csoportot története eddigi legnagyobb válságán, várhatóan távozna is a cégtől, de úgy hallani, ezt a felügyelőbizottsággal együttműködve teszi.

Természetesen a pletykák kapcsán a megfelelő magyarázatok is megszülettek: a vezetőváltás forgatókönyve állítólag a Porsche család két képviselője, Wolfgang Porsche és Hans Michael Piech, illetve a felügyelőbizottságot vezető Hans Dieter Pötsch fejében született meg.

Az ok elég kézenfekvő: Matthias Müller, habár a Porschétől érkezett, így aligha volt bármi köze a dízelmotorokhoz kapcsolódó csalási ügyhöz – hisz a Porschénél dízelmotor-fejlesztés nem zajlik – az elmúlt két évben a VW csoport válságát kezelve mégis túl sok szálon kötődik a botrányhoz. A tulajdonosok most, hogy a dízelbotrány lassan feledésbe merül, olyan arcot szeretnének a vállalat élére, aki sehogyan nem kötődik a fiaskóhoz.

Diess ideális jelölt: a botrány kitörése előtt néhány hónappal szerződött a VW csoporthoz a BMW-től, így a csalásokról aligha tudhatott korábban, és csupa olyan modell bemutatójához kötődik a személye a Volkswagennél, amely a tisztább jövő felé mutat, így például az I.D. villanyautó-tanulmányokéhoz.

A VW részéről egyelőre nem kommentálták a híreket, de várhatóan még a héten kiderül, hogy Müllernek valóban mennie kell-e.